Προς Σωματεία και Ομάδες της δύναμης ΣΚ.Ο.Ε.

Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με διαγνωστικούς ελέγχους (testing) πριν από προπονήσεις και διασυλλογικούς αγώνες Σκοποβολής για το χρονικό διάστημα 9-25.10.2021

   Κατόπιν έκδοσης της σχετικής Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 4674 Β’ – 8.10.2021) με τίτλο: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6:00»ανακοινώθηκαν σήμερα 10/10/2021 από την Υγειονομική Επιτροπή της Γ.Γ.Α., νέες διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από 9/10/2021 για τον αθλητισμό (σύνδεσμος στο τέλος της ανακοίνωσης).

Αναφέρεται ότι, υπάρχει ισχυρή σύσταση από την επιστημονική κοινότητα για εμβολιασμό των αθλητών, καθότι, εκτός των άλλων, η νόσηση με λοίμωξη COVID-19 μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες συνέπειες που έχουν επιπτώσεις στο επίπεδο φυσικής κατάστασης των αθλητών και κατά συνέπεια στην καριέρα τους.

Προβλέπεται ότι για τη χρήση των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων από αθλητές και αθλήτριες για προπόνηση, θα πραγματοποιείται πλέον προληπτικός έλεγχος (testing), σύμφωνα με τις οδηγίες του Πίνακα 2 (πράσινο χρώμα) της ανακοίνωσης της Υγειονομικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α.

 

Κατά τα λοιπά, για τα αθλήματα όλων των επιπέδων επικινδυνότητας, ισχύουν σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους (testing) πριν από διασυλλογικούς αγώνες, τα κάτωθι αναφερόμενα:

  • Από τους προληπτικούς ελέγχους με τεστ αντιγόνου COVID-19, εξαιρούνται όσοι προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).
  • Για αθλητές - αθλήτριες έως και 17 ετών, εκτός από τη διενέργεια εργαστηριακών τεστ PCR έως 72 ωρών και rapid έως 48 ωρών, παρέχεται και η δυνατότητα διεξαγωγής self test παρουσία του υπεύθυνου CΟVID - 19 του Σωματείου στο οποίο είναι εγγεγραμμένος την ημέρα του αγώνα και κατόπιν υποβάλλεται η σχετική κατάσταση όσων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και μπορούν να αγωνισθούν, στη γραμματεία, από τον υπεύθυνο COVID19 της ομάδας.
  • Για αθλητές - αθλήτριες 18 ετών και άνω, απαιτείται αποκλειστικά διενέργεια εργαστηριακών τεστ PCR έως 72 ωρών και rapid έως 48 ωρών και όχι self test.
  • Αν υπάρχουν διαδοχικές μέρες αγώνες, π.χ. Παρ-Σαβ-Κυρ, 1 τεστ πριν τον πρώτο αγώνα. Αν οι αγωνιστικές μέρες είναι πάνω από τρεις (3) τότε 1 τεστ ανά τρία (3) 24ωρα.

Tα αποτέλεσμα του ελέγχων self test, rapid test ή μοριακού test PCR, καθώς και τα σχετικά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης,  θα πρέπει:

  • να προσκομίζονται έντυπα ή ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους στον ορισμένο υπεύθυνο Covid-19 του Σωματείου τους, ο οποίος διατηρεί φυσικό ή ηλεκτρονικό αρχείο έως και 15 ημέρες μετά την προσκόμιση των ανωτέρω εγγράφων.  
  • ο υπεύθυνος Covid-19 του Σωματείου δηλώνει με τη σειρά του εγγράφως ή με email, στον εκάστοτε υπεύθυνο Covid-19 του διοργανωτή Συλλόγου, τους αθλητές και αθλήτριες που πρόκειται να λάβουν μέρος, το είδος του τεστ, το αποτέλεσμα και όσοι έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Είναι δε αυτονόητο ότι, οι αθλητές και αθλήτριες Σκοποβολής που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε διασυλλογικούς αγώνες έτερου Συλλόγου, οφείλουν να ενημερώσουν εγκαίρως το Σύλλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι -ες σχετικά, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις.

Για οποιαδήποτε νεότερη μεταβολή, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση από την Ομοσπονδία.

Χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο της Γ.Γ.Α.:

https://gga.gov.gr/images/odigies_athlitsmos_lockdown_10_10_2021.pdf